Відкриті лекції, майстер-класи, зустрічі з митцями

                   Майстер-класи з текстилю. МІНІ-ГОБЕЛЕН

Для студентів спеціальності “Декоративно-прикладне мистецтво” створена можливість відвідати онлайн майстер-клас з міні-гобелену під керівництвом старшого викладача кафедри ОДПМР Лариси Сандюк.

Для цього потрібно зайти в Google Classrum і в стрічці “Приєднатись до класу” ввести код: bvzcezp

 

 

 

 Майстер-клас у реставраційній майстерні

У реставраційній майстерні Навчально-наукового Інституту мистецтв кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації відбувся майстер-клас з провідним реставратором “Музею мистецтв Прикарпаття”- Віталією Жолобак на тему : “Видалення поверхневих забруднень”.

   

 

ЗУСТРІЧ СТУДЕНТІВ ІЗ КЕРІВНИКОМ ХУДОЖНЬОЇ СТУДІЇ “КРИЛАТІ МРІЇ” 

03.03.2020 року в Навчально-науковому Інституті мистецтв ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника” в рамках вивчення дисципліни “Педагогіка (загальна і мистецтва)”  зі студентами другого курсу спеціальності “Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація” було проведено зустріч із засновницею та керівником художньої студії “Крилаті мрії” Шукаткою Христиною. Вона поділилася зі студентами своїм досвідом художньо-педагогічної діяльності, розкрила шляхи особистого  професійного  становлення. Педагог особливу увагу звернула  на  специфіку організації освітнього процесу в художній студії, засоби активізації творчої діяльності, креативний підхід у застосуванні різних художніх технік. Здобувачі вищої освіти одержали корисні знання і мотивацію для майбутньої  педагогічної діяльності. Студенти разом з керівником курсу Кузенком П.Я. вдячні Шукатці Христині за інформативну доповідь, змістовне і цікаве спілкування.

 

 

ЕКСКУРСІЯ ДО ЗАПОВІДНИКА “ДАВНІЙ ГАЛИЧ”

25 лютого відбулась пізнавально-наукова екскурсія до заповідника “Давній Галич”, що розташований на території Івано-Франківської області у м. Галич та с. Крилос. Студенти другого курсу /бакалаври/ та студенти першого курсу /магістри/ мали можливість відвідати музеї та історичні пам’ятки княжої доби. Ця подія була спланована з огляду на вивчення мистецтва Прикарпаття в контексті розгляду українського мистецтва загалом. На базі заповідника функціонують декілька музеїв, і серед них “Музей архітектури та побуту Прикарпаття” з якого і було розпочато ознайомлення з побутом покутян, бойків, гуцулів (житло датоване кінцем XIX – початком XX ст.). Наступним об’єктом нашого заглиблення в історичну спадщину, що являє собою пам’ятку архітектурного всеукраїнського значення був храм “Святого Пантелеймона”. Історичні та цікаві археологічні факти розповів про цю святиню ХІІ ст. Креховецький Ігор Володимирович науковий співробітник відділу археології заповідника “Давній Галич”. Також було відвідано церкву “Різдва Христового” XIII – XVI ст., що є пам’яткою архітектури і розташована в центрі Галича. Обабіч неї здійснений макет історичної забудови Давнього Галича, реконструйовано основні історичні споруди, навіть ті які на сьогоднішній день не збережені. Пізнання “історичних сходинок” відбулось у безпосередньому огляді залишків старої фортифікації – башти і частини оборонної стіни на високому пагорбі. “Свідки” славетних звитяг Данила Галицького доводять велич Галицько-Волинського князівства, а тому є цінним отримання наочних знань студентами про цю славетну добу. Захоплення викликало і відвідини музею історії давнього Галича, розміщеного у Митрополичих палатах – пам’ятці архітектури початку ХІХ ст. Експозиція музею представлена археологічними та архітектурними знахідками минулого від найдавніших часів, знайдених на території заповідника видатними науковцями, археологами та митцями нашого краю. Слід відзначити засновника художнього факультету Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Михайла Фіголя, за сприяння якого і було створено заповідник “Давній Галич”. Таким чином в рамках наукового гуртка відбулось наочне ознайомлення студентів з пам’ятками давнього Галича, які є частиною великої історії українського мистецтва.

Усі учасники події, а це 16 студентів і викладач Дяків Марія Володимирівна висловлюють щиру подяку адміністрації і працівникам заповідника “Давній Галич” за сприяння у проведенні екскурсій та за їхню плідну працю по збереженню та дослідженню археологічних знахідок Галича.

ЗУСТРІЧ З ЯРЕМОЮ СТЕЦИКОМ

Наші першокурсники мали зустріч з відомим креативним дизайнером, випускником кафедри 1997 року Яремою Стециком. Зустріч пройшла в невимушеній творчій атмосфері майстерні-студії митця на Промприлад-реновація. Автор розповів про свій досвід і становлення, провів арт-галереєю батькових робіт. Ми вдячні Яремі Стецику за змістовну і теплу зустріч.

 

ВСЕУКРАЇНСЬКА СТУДЕНТСЬКА ОЛІМПІАДА

На виконання наказу Міністерства освіти i науки України “Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2019-2020 навчальному році” від 17.12.2019 року № 1580 та відповідно до Положення про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади, затвердженим наказом Міністерства освіти i науки, молоді та спорту України від 13 грудня 2012 року N 1410 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2012 року за № 2207/ 22519 (далі – Положення), з метою підвищення якості підготовки кваліфікованих фахівців, пошуку обдарованої студентської молоді, стимулювання ïx творчої праці, кафедрою образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва та реставрації 18 лютого 2020 року проведено І етап Всеукраїнської студентської олімпіади, з образотворчого мистецтва.

В олімпіаді взяли участь студенти третіх четвертих курсів.

Головою журі доцентом кафедри Якимечком М.Б., членами кафедри: старшою викладачкою Мельничук О.Д., старшою викладачкою Сандюк Л.П. оцінено творчу роботу з рисунку і присудили.

1 місце – Генега Юлія – ОМ 41

2 місце – Крестинич Ольга – ОМ 41

3 місце – Осієвська Софія – ОМ 31

Кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва та реставрації вітає всіх учасників олімпіади.

 

 

В МАЙСТЕРНІ ХУДОЖНИКА-ВІТРАЖИСТА ВАЛЕР’ЯНА ФЕДОРЯКА

Студенти-іконописці 4 курсу під керівництвом Оксани Мельничук – викладача кафедри ОДПМР мали нагоду ознайомитися із мистецтвом віражної справи в приватній майстерні відомого в Івано-Франківську митця, вітражиста, дизайнера Валер’яна Федоряка. Почули розповідь від художника-практика не тільки про історію розвитку цього мистецтва, його види, особливості і етапи виконання, матеріали й інструменти, а й побачили цікаві авторські праці, як прикладні, так цілком творчі. А ще  в процесі цікавої розмови трошки торкнулися історії, археології і теми збереження культурної спадщини.

Ніщо так не надихає на творчу роботу, як можливість поспілкуватися з фахівцем, який реалізував себе в улюбленій мистецькій справі.

 

 

ЕКСКУРСІЯ, ЛЕКЦІЯ, МАЙСТЕР-КЛАС В МОЗАЇЧНІЙ МАЙСТЕРНІ

З ініціативи викладача кафедри Оксани Мельничук відбулась приємна і пізнавальна зустріч студентів-іконописців 4 курсу кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації з Олегом Дунаєвським – майстром мозаїки в приватній затишній студії мозаїки МІФ.
Надзвичайно щира розмова, короткий курс історії розвитку мозаїчного мистецтва, особливості технік прямого і непрямого набору, сучасні мозаїчні техніки… І що особливо цінно – можливість помацати, спробувати зробити щось своїми руками…

Чесно кажучи, можна було на довго там “зависнути”, бо дуже приємна творча атмосфера і медитативна робота… Але час пролетів непомітно.

   

 

Виставка Анатолія Фурлета і відкритий майстер-клас автора

Під час відкриття персональної виставки Анатолія Фурлета у виставковій залі Обласної організації НСХУ пройшов майстер-клас художника, на якому автор продемонстрував секрети майстерності. На заході були присутні студенти кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації. Студенти збагатилися нюансами техніки виконання живописних робіт.