Постать у мистецтві

Творча зустріч і майстер-клас художника Анатолія Фурлета для студентів інституту мистецтв

Уже стало гарною традицією кафедри образотворчого і декоративно-
прикладного мистецтва та реставрації Навчально-наукового інституту мистецтв
Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника
проведення зустрічей студентів кафедри із цікавими творчими особистостями,
зокрема художниками, мистецтвознавцями, педагогами. Сьогодні 3.04.2024 р.
відбулася ще одна творча зустріч і майстер-клас із відомим художником,
членом Національної спілки художників України Анатолієм Фурлетом.
Художник поділився власним досвідом творчої діяльності, методами виконання
сучасних творів мистецтва. Під час майстер-класу художник виконав творчу
композицію з використанням різних матеріалів у характерній для автора
стилістиці. На зустрічі крім студентів кафедри образотворчого і декоративно-
прикладного мистецтва та реставрації були присутніми здобувачі освіти
кафедри дизайну і теорії мистецтва та кафедри управління соціокультурною
діяльністю, шоу-бізнесу та івентменеджменту. Щиро дякуємо Анатолію
Фурлету за цікаву та змістовну зустріч!

     

Творча зустріч та майстер-клас із акварельного живопису художника Анатолія Мельника для студентів-митців

1 квітня 2024 р. відбулася творча зустріч і майстер-клас з акварельного
живопису відомого художника Анатолія Мельника для студентів кафедри
образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації
Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного
університету імені Василя Стефаника. Студенти ознайомилися з тематикою та
напрямками творчості художника, дізналися про особливості авторського
творчого методу митця й побачили під час майстер-класу поетапність
виконання твору акварельного живопису. Майстер-клас знаного аквареліста
викликав великий інтерес студентів. Вони задавали чимало запитань, на які
отримали вичерпні відповіді досвідченого майстра пензля. Приємним
сюрпризом для найактивніших учасників майстер-класу стали подаровані
митцем авторські роботи.

   

ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ АНДРІЯ КОМАРНИЦЬКОГО
9 лютого 2023 р. у галереї Центру образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася гостьова лекція кандидата мистецтвознавства, співголови іконописної майстерні «Алімпій» Андрія Комарницького (м.Львів) на тему: «Перша Київська школа іконопису (ХІ ст.): проблема відновлення історичної правди» для студентів кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації. Лектор здійснив грунтовний фаховий аналіз давнього українського іконопису, акцентував увагу на достовірній атрибуції визначних пам’яток періоду ХІ ст. та їх приналежності до першої Київської школи іконопису. Наведені вченим факти викликали велике зацікавлення слухацької аудиторії і мотивацію до глибшого пізнання національної мистецької спадщини. Дякуємо Андрію Комарницькому і очікуємо наступної лекції.
ТВОРЧА ЗУСТРІЧ СТУДЕНТІВ ТА ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ З МИРОСЛАВОМ АРОНЦЕМ
Добре пам’ятаю, як будучи студентами, ми не втрачали жодної нагоди, щоб поспілкуватися з практикуючими мистецтвознавцями чи талановитими художниками.
Тому сьогодні, ми з колективом Кафедра образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації намагаємося все частіше організовувати для молоді зустрічі з людьми, які досягли успіхів у професії.
Сьогодні відбулася цікава творча зустріч студентів та викладачів кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації з відомим мистецтвознавцем, письменником, художником Мирославом АРОНЦЕМ.
Присутні мали можливість прослухати грунтовну розповідь Мирослава Михайловича про визначних митців, які жили і творили на Івано-Франківщині у ХХ -поч XXІ ст. : Дениса-Лева Іванцева, Опанаса Заливахи, Олександра Коровая.
Здобувачі освіти також ознайомилися з фундаментальними виданнями вченого про згаданих художників, а в процесі спілкування отримали відповіді на свої запитання та цінні поради щодо важливих принципів художньої творчості.
Обіцяємо студентам нашої кафедри, що це далеко не остання мотиваційно-пізнавальна зустріч з відомими мистецтвознавцями та художниками. Про наступні заходи повідомимо згодом. Не пропустіть анонс, слідкуйте за новинами на сторінці кафедри у фейсбуці.
Завідувач кафедри образотворчого і
декоративно-прикладного мистецтва та реставрації
Кузенко П. Я.
 

 

ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ БОГДАНА МИСЮГИ – КАНДИДАТА МИСТЕЦТВОЗНАВСТВА, КУРАТОРА МУЗЕЮ МОДЕРНІЗМУ ЛЬВІВСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГАЛЕРЕЇ МИСТЕЦТВ ІМЕНІ Б.Г.ВОЗНИЦЬКОГО

20 травня відбулася гостьова лекція Богдана Мисюги – кандидата мистецтвознавства, куратора Музею модернізму Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького для студентів кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на тему: «Що таке нон-класика в історії українського мистецтва і як її розуміти?». Студенти почули фаховий мистецтвознавчий аналіз розвитку модернізму в українському мистецтві, взаємозв’язку його із західноєвропейським мистецтвом та пояснення терміну «нон-класика» в історії українського мистецтва від автора багатьох фундаментальних праць присвячених проблемам розвитку українського мистецтва ХХ – початку ХХІ століття, зокрема монографій про творчість визначних художників, що були визнані найкращими у різних номінаціях на конкурсі Форуму видавців у Львові. Щиро вдячні Богдану Мисюзі за змістовну і актуальну лекцію та сподіваємося на нові зустрічі!

 

ТВОРЧА ЗУСТРІЧ З ДАВИДЕНКОМ ЛЕОНІДОМ ФЕДОРОВИЧЕМ

19 травня відбулася творча зустріч студентів кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника із заслуженим художником України, головою Криворізької міської організації НСХУ Леонідом Федоровичем Давиденком. Здобувачі освіти мали можливість ознайомитися із напрямами творчої діяльності митця, етапами його професійного становлення та поглядами на стан розвитку сучасного українського мистецтва, завданнями, які стоять перед художниками. Після цікавої та змістовної розповіді художника студенти змогли поспілкуватися зі знаним митцем та отримати відповіді на свої запитання.

 

ТВОРЧА ЗУСТРІЧ З ТИМЧИШИН ОКСАНОЮ МИКОЛАЇВНОЮ

29 квітня 2022 н.р. відбулась творча зустріч студентів з художницею, викладачем Запорізької дитячої школи мистецтв №1 Тимчишин Оксаною Миколаївною на платформі zoom на тему “Петриківський розпис: історія та сьогодення”. Пізнавальна розповідь про історію появи, розвитку петриківського розпису, як унікального українського промислу супроводжувалась візуальним рядом творів зібраним Оксаною Миколаївною в експедиціях до села Петриківки. Також студенти мали можливість побачити методику виконання петриківського розпису; дізнатись про матеріали та інструменти, якими користуються майстри; дізнатись про художні особливості створення зображення. Зустріч відбулась з метою привернути увагу та зацікавити молодих митців петриківським розписом, розширити світоглядне розуміння важливості продовження унікального явища в умовах сьогодення.

Кафедра висловлює щиру подяку Тимчишин Оксані Миколаївні за пізнавальну і цікаву розповідь!