Техніка і технологія реставрації станкового живопису

Завідувач секції “Техніка і технологія реставрації станкового живопису” – Попенюк Юлія Анатоліївна

Спецкурс “Техніка і технологія реставрації станкового живопису” передбачає вивчення технологічних процесів, які спрямовані як на збереження творів мистецтва, так і на максимально можливе відновлення їхнього первісного вигляду, а також ряд консерваційних процесів, які, не змінюючи зовнішнього вигляду твору, запобігають його руйнуванню біологічними організмами і оберігають від втрат. Твори мистецтва не можуть уникнути старіння в результаті впливу часу, природи або втручання людей. Запорука їх довголіття – оптимальний режим зберігання і кваліфікована реставрація, що відновлює справжній первозданний образ.

     Спецкурс вивчає реставраційні процеси, що сприяють продовженню життя творів та видалення пізніших записів з авторського живопису, зміцнення фарбового шару, левкасу (ґрунту) і пошкодженої дошки, видалення потемнілого шару оліфи або олійного лаку, видалення записів, тонування в разі потреби втрачених місць, нанесення захисного шару лаку. 
У результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати теоретичні основи з реставраційної діяльності, а також бази понять та категорій, володіти технологічними знаннями, котрі є першоосновою для успішної професійної майстерності.
Завданнями, що стоять при викладанні дисципліни “Техніка і технологія реставрації  станкового живопису” є : вивчення методів дослідження в реставраційній справі, формування відповідального відношення до творів образотворчого мистецтва та безпечної діяльності в процесі роботи.
У ході вивчення навчальної дисципліни поглиблюються знання з теорії живопису, майбутні фахівці здобувають практичні навички роботи із матеріалами, які застосовують при реставрації, опановують поетапність виконання технологічного процесу реставрації від початку і до отримання кінцевого результату.