Типчук Вікторія Мирославівна

Народилася 29 січня 1974 року в с. Отинія Коломийського району Івано-Франківської області. Навчалася в дитячій художній школі м. Івано-Франківська, а з 1991 року – на художньому факультеті Прикарпатського університету ім. В. Стефаника, який закінчила з відзнакою.
1997-2000 рр. – навчання в аспірантурі Прикарпатського університету ім. В. Стефаника. Після закінчення аспірантури була прийнята на роботу на художній факультет цього ж вузу (2001 р.).
Науковий ступінь кандидата мистецтвознавства отримала за написання дисертаційної роботи «Мистецькі традиції та новаторство у творчості Василя Турчиняка 1900-1939 років», яку  захистила в 2002 році на засіданні спеціалізованої вченої ради Львівської академії мистецтв.
Вчене звання доцента кафедри образотворчого мистецтва (Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника) було присвоєне Рішенням атестаційної колегії Міністерства освіти і науки України в 2006 році.
На кафедрі образотворчого мистецтва ім. М. Фіголя Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника працює з 2005 року, викладаючи композицію, історію мистецтв, рисунок і живопис.
У колі наукових зацікавлень автора перебувають питання формування стилістики традиційного рiзьбярського декору Гуцульщини; виявлення стильових ознак, визначальних для гуцульського різьбярства кін. ХІХ – поч. ХХ ст..; творчість будівничих, різьбярів цих теренів, виявлення маловідомих імен народних майстрів та аналіз їхніх мистецьких здобутків.

Член Спілки дизайнерів України

Вчителі по фаху: О. Заборський, В. Сірко, М. Фіголь.

Працює в галузі мистецтвознавства та станкового живопису.

З 2006 р. бере участь у різноманітних виставкових проектах, займається кураторством виставок.

Основні твори: «Загадка маків» (2007); «Заметіль» (2007); «Прага» (2007); «Вслухаючись у спів цикад» (2008); «Затінок гліциній» (2008); «Іудейська пустеля» (2009); «Stanislawow» (2010).