ВИСТАВКА-КОНКУРС “ЗА СВІТЛОМ РІЗДВЯНОЇ ЗОРІ”

З 2015 р. на кафедрі образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації започаткована традиція проведення виставки-конкурсу робіт з дизайну, образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва «За світлом Різдвяної зорі». Ідейним натхненником та куратором цієї мистецької події є старший викладач кафедри Плотнікова Вікторія Володимирівна, яка визначила мету і пріоритетні завдання конкурсу:

  •  збереження та популяризація національних традицій, обрядів  та звичаїв святкування Різдва Христового в Україні;
  • сприяння естетичному вихованню дітей та шляхом залучення їх до образотворчої та декоративної діяльності;
  • пошук юних талантів, сприяння розвитку їх творчих здібностей;
  • удосконалення професійної майстерності учасників виставки-конкурсу;
  • обмін досвідом серед вихованців гуртків, студій та їх керівників, із викладачами спеціальних  мистецьких дисциплін Навчально-наукового Інституту мистецтв ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника». 

Величне свято Різдва Христового є глибоко шанованим українцями, а в традиціях святкування на честь народження Божого Сина поєднано сакральну, фольклорну, музичну, художню складові. Колоритне відтворення дійства народження Ісуса в постановці вертепу, пісенне прославлення Христа в колядках, святвечір із запаленою свічкою та дванадцятьма стравами – всім відомі з раннього дитинства. Атмосфера цього свята пробуджує приємні та яскраві відчуття в дорослих та дітей, останні надзвичайно трепетно сприймають пережиті моменти святкувань, що втілюються в малюнках, різноманітних виробах тощо. Вікторія Володимирівна по справжньому відчуває цінність різдвяних свят, як джерела натхнення не тільки для професійних митців, а для ще зовсім юних обдарованих дітей. Залучила до участі у конкурсі вихованців художніх гуртків, студій, художніх шкіл Прикарпатського регіону. Територіальне поширення цьогорічного онлайн-конкурсу розширилось, в ньому прийняли участь вихованці з Київської, Харківської, Волинської, Тернопільської, Дніпропетровської, Чернігівської, Львівської, Запорізької, Сумської, Кіровоградської, Донецької, Вінницької та Чернівецької областей. Таке зацікавлення до конкурсу зумовлене великою методичною роботою проведеною куратором, налагоджено зв’язки з керівниками художніх студій, гуртків тощо, створено та поширено рекламу про виставку-конкурс  на офіційній сторінці у мережі Фейсбук ( https://www.facebook.com/christmas2018star ). Але найважливішим є самовіддана праця практикуючого викладача та митця (Плотнікова Вікторія Володимирівна) на ниві педагогічного зростання в роботі з молодшим поколінням в Малій академії народних ремесел м.Галич.

Виставка-конкурс стала мистецьким заходом, що популяризує художню творчість в багатогранних процесах глобалізації суспільства. Збереження національної ідентичності, завдяки подібним заходам, набуває вагомого внеску у розвитку не тільки регіональної культури, а й культури загалом. У такий спосіб ще зовсім маленькі художники (до участі у конкурсі запрошуються діти та юнацтво віком від 4 до 18 років) мають можливість більше пізнати таїнство Різдвяної містерії, пофантазувати та представити своє бачення теми, проявити творчі здібності, ідентифікувати свою творчість серед чималої кількості учасників. 

Виставка-конкурс поділена за номінаціями графіки, живопису, декоративного мистецтва, які в свою чергу діляться на типи за матеріалами та техніками виконання. Тому юні митці мають можливість обрати свій напрям творчої роботи, креативно самовиразитись у найрізноманітніших художніх техніках і матеріалах.

Виставка-конкурс проводиться на базі кафедри в декілька етапів, а саме: І етап – заочний (виконання конкурсних робіт проводиться за місцем навчання учасника з 2 листопада до 31 грудня 2020 року); ІІ етап – визначення переможців онлайн-конкурсу (з 18 до 21 січня 2021 року).

Представлені роботи оцінює компетентне журі, що складається з викладачів кафедри. Цьогоріч твори в номінації «Графіка» оцінювали Хміль Світлана Богданівна та Прокопів Петро Микитович, в номінації «Живопис» –  Мельничук Оксана Дмитрівна,  Якимечко Микола Богданович, «Скульптура» – Кіндрачук Володимир Богданович, Попенюк Юлія Анатоліївна, «Декоративно-прикладне мистецтво» – Сандюк Лариса Петрівна, Типчук Вікторія Мирославівна, «Комп’ютерний дизайн» – Дяків Марія Володимирівна, Плотнікова Вікторія Володимирівна.

Виставка-конкурс «За світлом Різдвяної зорі» гуртує в творчій праці найменше та наймолодше підростаюче покоління митців, стає для них певним публічним заходом, що дає поштовх до подальшого розвитку. Заохочує та стимулює до пізнання авторської художньої творчості та є важливою мистецькою подією для талановитих дітей.

Ознайомитись із творами учасників та переможців можна на офіційній сторінці конкурсу у мережі Фейсбук, перейшовши за посиланням: https://www.facebook.com/christmas2018star )