Виставка-конкурс “За світлом Різдвяної зорі”

Сторінка виставки-конкурсу “За світлом Різдвяної зорі у мережі Facebook

З 25 січня 2018 року у приміщенні Виставкового залу Івано-Франківської державної дитячої художньої школи розгорнуто виставку творів учнів загальноосвітніх шкіл, вихованців художніх студій та мистецьких закладів міста та області. Виставка-конкурс «За світлом Різдвяної зорі» вже втретє проводиться оргкомітетом кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Навчально-наукового Інституту мистецтв ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

Щорічно до участі запрошуються вихованці гуртків загальноосвітніх навчальних закладів, студій та шкіл образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Виставка-конкурс присвячена відродженню та популяризації традицій, обрядів та звичаїв святкування Різдва Христового в Україні. Сприяння естетичному вихованню дітей та залучення їх до образотворчої та декоративної діяльності, пошук юних талантів, сприяння розвитку їх творчих здібностей та удосконалення виконавської майстерності – мета виставки-конкурсу.

Щорічно на виставку-конкурс «За світлом Різдвяної зорі» подаються твори у 5 номінаціях, а саме «Графіка», «Живопис», «Декоративно-прикладне мистецтво», «Скульптура» та «Комп’ютерний дизайн». З кожним роком число учасників зростає, про що говорить кількість отриманих творів – 333 роботи (для порівняння – у 2016 – 72 учасника, 2017 -190 учасників).
Вік учасників виставки-конкурсу серед вихованців гуртків загальноосвітніх навчальних закладів та студій і шкіл образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва – від 9 до 17 років (відповідно до 2- х вікових категорій: від 9 до 13 років; від 14 до 17(18) років).

Серед закладів, що є активними учасниками виставки-конкурсу відмітимо Івано-Франківську державну дитячу художню школу, Будинок дитячої та юнацької творчості м. Болехова, Войнилівський центр дитячої та юнацької творчості, Долинський районний будинок дитячої та юнацької творчості, Малу академію народних ремесел м. Галич, Івано-Франківський центр дитячої та юнацької творчості, Коломийську дитячу художню школу імені Ярослава Пстрака, Центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді Калуської міської ради, Коломийський навчально-виробничий центр творчості учнівської молоді, Католицьку загальноосвітню школу-гімназію святого Василія Великого, Коломийський районний будинок дитячої та юнацької творчості, Обертинський будинок дитячої та юнацької творчості, Рогатинську районну школу естетичного виховання учнів, Яремчанську дитячу художню школу, Центр позашкільної роботи дітей та юнацтва м. Яремчі, Міський центр науково-технічної творчості учнівської молоді, Рожнятівський районний будинок дитячої та юнацької творчості, Галицьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №1 імені Ярослава Осмомисла, Малотурянський навчально-виховний комплекс, Милуванський навчально-виховний комплекс, Рошнівський навчально-виховний комплекс, Небилівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, Старолисецьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, Радчанську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, Старокривотульську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, Крилоську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, НВК «Школа-гімназія №3», Гошівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, Майданський навчально-виховний комплекс.

Твори оцінювали почесне журі – викладачі кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації, знані мистці краю – Петро Прокопів, Вікторія Плотнікова, Оксана Мельничук, Вікторія Типчук, Сандюк Лариса, Володимир Кіндрачук, Богдан Бойчук. Почесним журі конкурсу було відібрано близько 170 творів учасників для експонування у Виставковій залі Івано-Франківської державної дитячої художньої школи.

Урочисто відкрила виставку заступник директора Івано-Франківської державної дитячої художньої школи Ольга Шутка. З привітальним словом до учасників звернувся директор Навчально-наукового Інституту мистецтв професор, Заслужений діяч мистецтв України Анатолій Грицан та зазначив, що серед запропонованих на конкурс творів є роботи високого мистецького рівня. Завідувач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації професор  Богдан Бойчук також привітав усіх присутніх та разом з директором Навчально-наукового Інституту мистецтв вручили переможцям виставки-конкурсу дипломи і подарунки.

Привітати солодкими дарунками учасників завітав радник Івано-Франківського міського голови – Петро Парипа. У привітанні для учасників мистецького дійства від імені міського голови Руслана Марцінківа було наголошено на тому, що міська влада Івано-Франківська турбується естетичним вихованням молодого покоління.

Про складність оцінювання розповіла член журі у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» доцент кафедри Вікторія Типчук. Число учасників та творів, а також організаційні моменти виставки-конкурсу, озвучила координатор виставки-конкурсу асистент кафедри Вікторія Плотнікова. 70 переможців виставки-конкурсу були нагороджені грамотами особливого зразка і подарунками, а їх керівники відзначені подяками за підготовку учня-переможця.